10 Tips voor bezichtigingen in Spanje | Onderweg naar Spanje
Mar 062015
 

Eerst kijken, dan kopen… Ja, natuurlijk hoor ik u denken, maar zo natuurlijk blijkt dat niet te zijn. Nu is het ook niet zo, dat mensen vanaf een foto op internet een bod doen op een Spaanse woning, maar dat men soms te overhaast en zonder goede voorbereiding te werk gaat, is een feit. Daarom hieronder enkele tips om de bezichtigingen in Spanje soepeler te laten verlopen.

Eerst kijiken dan kopenBezichtigingen in Spanje, waar moet u beginnen? Eigenlijk is het heel eenvoudig en logisch…begin bij het begin en bouw het langzaam op tot het moment dat u zover bent om uw reis naar het zuiden te boeken. Op zich hoeft dat niet heel lang te duren, maar neem er wél de tijd voor, zodat u goed voorbereid in Spanje aankomt. Onderstaande tips vormen geen vastgesteld ‘werkschema’, maar u zou deze als leidraad in uw achterhoofd kunnen houden.

1 – Bepaal voor uzelf welke regio u het meest aanspreekt

Zoek op internet, lees boeken uit de bibliotheek, bekijk filmpjes op YouTube of ga desnoods op oriëntatie-reis om te achterhalen welk gebied in Spanje het best bij u past. Probeer de sfeer te proeven, kijk of het klimaat u aanstaat en ontdek de omgeving. Alles draait om locatie, locatie, locatie, want een woning kunt u na aankoop nog naar eigen idee aanpassen, verven of verbouwen, maar op de locatie heeft u later weinig (geen) invloed.

2 – Bepaal vooraf welk soort woning u wenst

Bedenk eerst met welk doel u een Spaanse woning wilt kopen. Is het voor vakanties, voor permanente bewoning of als investering voor de verhuur? Vervolgens kunt u na gaan denken over de grootte, waarbij een appartement eerder in aanmerking komt als vakantiewoning danwel voor de verhuur, terwijl een villa wellicht prettiger is als u permanent in Spanje wilt gaan wonen.

3 – Bekijk uw financiële mogelijkheden

Zonder te weten hoeveel u voor uw woning in Spanje zou kunnen betalen, heeft het weinig zin om een bezichtiging af te spreken. Veel mensen willen een Ferrari, maar slechts weinigen hebben er het geld voor (over). Zorg dus dat u de financiën laat berekenen of kijk of het noodzakelijk is dat u eerst uw huidige woning verkoopt. Wellicht is het mogelijk om via een tijdelijke overwaarde-hypotheek een aankoop te doen. Hoe het ook zij, zorg dat u voor uzelf de mogelijkheden en eventuele beperkingen in kaart brengt.

4 – Kijk of uw woonwensen aansluiten bij uw prijsklasse

Wat voor de Ferrari onder de voorgaande tip geldt, geldt uiteraard ook voor de gewenste woning. Ben realistisch en reken u niet rijk. Iedereen wil een villa met 4 slaapkamers en zwembad op het strand, maar omdat deze schaars en dus duur zijn, is dat slechts voor weinigen weggelegd. Door de beschikbare woningen te bekijken en te vergelijken, krijgt u een goed beeld van de prijsklassen en wat u voor een bepaalde prijs mag en kunt verwachten.

5 – Zoek in het actuele woningaanbod

Eindelijk is het tijd om daadwerkelijk te gaan zoeken. Nu u weet wáár en wát u zoekt en bovendien heeft vastgesteld hoeveel u aan die bepaalde woning wilt uitgeven, wordt de zoektocht een stuk eenvoudiger. In deze fase mag u overigens gerust iets boven uw budget zoeken, omdat de meeste prijzen onderhandelbaar zijn, maar overdrijf het niet.

6 – Vraag brochures aan

Om voor uzelf een soort van dossier aan te leggen van woningen die mogelijk interessant zijn om daadwerkelijk ter plaatse te gaan bezichtigen, is het verstandig om brochures op te vragen. Natuurlijk kunt u ook de referentienummers noteren en deze later weer opnieuw via internet opzoeken, maar als u de gewenste brochures heeft, kunt u makkelijker terugkijken en houdt u bovendien de foto’s en de beschrijvingen bij elkaar.

7 – Verzamel aanvullende informatie

Zorg dat u zoveel mogelijk te weten komt over de woningen die u zou willen bezichtigen. Wat is de exacte ligging? Welke voorzieningen zijn er in de nabijheid? Wat is de afstand naar winkels, scholen, strand, etc. Hoeveel bedragen de bijkomende kosten als IBI (=onroerend goed belasting) en Gastos de Comunidad (=servicekosten)?

8 – Bereid u voor en stel uw vragen vooraf

Als u eenmaal in Spanje bent voor bezichtigingen is uw tijd beperkt en dus kostbaar. Zorg er daarom voor dat alle zaken rondom de aankoop van een Spaanse woning duidelijk zijn voordat u vertrekt. Ik help u daar graag bij en adviseer u om allereerst de ‘Voorbereiding‘ op de website door te lezen, mijn E-Book te downloaden en uw eventuele vragen te stellen tijdens het Skype Spreekuur op dinsdagavond. Voorkom verrassingen en laat u niets wijsmaken!

9 – Boek uw reis en plan de afspraken

Neem uw agenda en kijk wanneer u tijd heeft om naar Spanje af te reizen. Boek uw vlucht en laat weten wanneer u de door u geselecteerde woningen wilt komen bekijken. De afspraken voor bezichtigingen worden in onderling overleg met u gepland, dus als u een dagje naar het strand wilt, wordt daar rekening mee gehouden. Indien gewenst, kan er ook een appartement of hotel namens u gereserveerd worden.

10 – Wees eerlijk over uw plannen en mogelijkheden

Helaas komt het nog steeds voor dat kijkers tegenover de makelaar niet ‘het achterste van hun tong’ willen laten zien. Zij zeggen dan bijvoorbeeld dat ze een villa zoeken met 3 slaap- en 2 badkamers, op een perceel van minimaal 1.000 m², maar dat zij slechts een budget hebben van € 150.000. Ondanks de uitleg van de makelaar dat het woningaanbod dat aansluit op zowel de wensen als het budget zeer beperkt is, blijft men volharden. Na diverse bezichtigingen komen deze kijkers dan tóch tot het inzicht dat hetgeen zij zoeken niet bestaat en dan ineens, meestal op de laatste dag van hun verblijf in Spanje, blijkt er nog ergens een ‘potje’ te bestaan en kan het budget opgerekt worden tot € 200.000, waardoor het ineens wél realiseerbaar is. Dan is meestal de overgebleven tijd te kort en is men verplicht om terug te komen.

Als u eenmaal afspraken voor bezichtigingen van woningen gemaakt heeft, bent u uiteraard tot niets verplicht. U bent degene die de touwtjes in handen heeft en uiteindelijk de beslissing neemt. Indien u besluit om een appartement te kopen voor € 90.000, terwijl u in eerste instantie op zoek was naar een villa van € 200.000, dan zal niemand u daarop aanspreken. Juist daarom is het belangrijk om vooraf te onderzoeken wat er op de markt is.

Werkwijze bij bezichtigingen

In onderstaande aflevering van NICLA TV laat ik u zien hoe ik te werk ga bij bezichtigingen. Hoe u het ook afspreekt en wat u ook wilt zien, u krijgt in elk geval altijd de volledige en individuele begeleiding vanaf het eerste contact tot en met de overdracht van uw Spaanse woning bij de Spaanse notaris. Zelfs nadat u eigenaar bent geworden, staat de deur van mijn kantoor altijd open om u verder op weg te helpen en eventuele vragen te beantwoorden.

(Als u de video niet kunt bekijken, klik dan op de titel van dit blog helemaal bovenaan de tekst)

Indien u naar aanleiding van bovenstaande Tips of video nog vragen heeft, kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.

Mis niets en abonneer u gratis op NICLA TV

(klik hierboven)

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)