De procedure na de aankoop van een Spaanse woning | Onderweg naar Spanje
Feb 222011
 

Na de nodige bezichtigingen, waarbij u antwoord heeft gekregen op al uw vragen, u uitleg heeft gehad over de bijkomende kosten en u gewezen bent op eventuele verbouwingsmogelijkheden, aanwezige voorzieningen, etc. Heeft u uiteindelijk uw keuze gemaakt en kunt u met trots zeggen, dat uw zoektocht naar een Spaanse woning geslaagd is. Tijd voor een nieuwe fase in het aankoopproces…

Koopovereenkomst en reservering

Nadat de voorwaarden voor de koop met de huidige eigenaar of projectontwikkelaar, in geval van nieuwbouw, zijn besproken, wordt de koopakte opgesteld. Als de reserveringsaanbetaling door u voldaan is, zal deze akte ondertekend worden. Na betaling van de reserveringskosten, wordt ‘uw’ woning van de markt gehaald, waarna u in principe van uw aankoop verzekerd bent. ‘In principe?!’ Ja, in principe. Als u namelijk, na het sluiten van de koopovereenkomst, uw eerstvolgende betalingsverplichting niet nakomt, heeft de verkopende partij het recht om de overeenkomst tot koop en verkoop te ontbinden en de woning opnieuw op de markt aan te bieden. De door u betaalde reserveringskosten worden in dat geval niet aan u terugbetaald.

Doorverkoop door verkoper

Indien de verkopende partij van een andere koper een beter voorstel krijgt omdat deze bijvoorbeeld bereid is om een hogere prijs te betalen, dan zou de verkoper dit uiteraard kunnen overwegen. Hij/zij moet er echter rekening mee houden, dat hij/zij u, als ‘eerste’ koper met wie hij een overeenkomst heeft gesloten, de door u betaalde reserveringskosten moet terugbetalen PLUS een boete van hetzelfde bedrag. Kortom: het dubbele van wat u aan de verkoper betaald heeft. Over het algemeen weerhoudt dit de verkopende partij ervan om ‘uw’ woning aan een ander door te verkopen, omdat de evt. meer-opbrengst niet opweegt tegen de kosten.

NIE-nummer

Als niet-Spanjaard dient u in elk geval op het moment van notariële eigendomsoverdracht van uw Spaanse woning te beschikken over een zgn. NIE-nummer (Número Identificación Extranjeros). Dit nummer is voor elke persoon uniek en indien u bijv. als partners een woning in Spanje aankoopt, dient u ieder afzonderlijk een NIE-nummer aan te vragen. Het NIE-nummer is een identiteitsnummer, dat o.a. gebruikt wordt voor belastingaangifte, maar ook nodig is voor het afsluiten van contracten bij nutsbedrijven, telefoonlijn, het aanvragen van verzekeringen, etc.

Volmacht

Als extra zekerheid kiezen veel kopers ervoor om een volmacht te verstrekken aan een advocaat in Spanje. Deze zal uw belangen behartigen als u niet zelf aanwezig kunt zijn. Een dergelijke volmacht wordt opgesteld door een notaris en ten overstaan van hem ook ondertekend. Met deze volmacht kan uw advocaat namens u onroerend goed aankopen, verkopen, betalingen doen, hypotheken regelen, contracten voor water, elektra en telefoon afsluiten, contracten controleren en ondertekenen, de escritura afwikkelen, verzekeringen afsluiten, etc. Uiteraard worden alle bovenstaande diensten in overleg met u uitgevoerd en u kunt de volmacht via de Spaanse notaris op elk moment weer intrekken. Voordeel van een dergelijke volmacht is, dat u wettelijk vertegenwoordigd wordt en dat alle documenten nog eens extra gecontroleerd worden.

Escritura

Op de overeengekomen datum wordt een afspraak ingepland voor de notariële overdracht van uw Spaanse woning. In Spanje kan onroerend goed, net zoals in Nederland en België, uitsluitend overgedragen worden door ondertekening van de escritura (akte van eigendom) ten overstaan van een Spaanse notaris. Indien u een volmacht heeft verstrekt en zelf niet aanwezig kunt zijn, zal uw advocaat dit document namens u ondertekenen, maar uiteraard bent u van harte welkom om dit persoonlijk te doen, óók als u een volmacht heeft verstrekt.

TIP: Zorg voor goede begeleiding

Omdat er vaak te lichtzinnig gedacht wordt over de aankoop van een Spaanse woning, komen kopers soms voor vervelende situaties te staan. Meegevoerd door de emotie rondom het toekomstige bezit van een eigen woning onder de Spaanse zon, worden zaken over het hoofd gezien of bepaalde belangrijke aspecten vergeten. Ook de taal kan voor veel kopers tot misverstanden leiden. Goede begeleiding en kennis van zaken zijn daarom essentieel om zonder zorgen een woning in Spanje te kopen. Bovendien is deze begeleiding, m.u.v. de evt. volmacht, voor u als koper gratis. Dus waarom zou u nog twijfelen om een professional in te schakelen…?!

 

  7 Responses to “Gewenste Spaanse woning gevonden…en nu?!”

 1. […] De procedure na de aankoop van een … – Na de nodige bezichtigingen, waarbij u antwoord heeft gekregen op al uw vragen, u uitleg heeft gehad over de bijkomende kosten en u gewezen bent op … […]

 2. […] nog steeds aanwezig of zelfs vergroot is, komt de volgende fase om de hoek kijken; hoe verloopt de verdere procedure. Zoals hierboven reeds gezegd, is dit geen standaard plaatje daar iedere aankoop / verkoop wordt […]

 3. Beste Claus,

  Sinds enige tijd ben ik op het web aan het surfen voor informatie voor de aankoop van een spaanse woning. Ik heb je website van A tm Z doorgenomen en moet zeggen dat je veel vertrouwen en vakmanschap uitstraalt. Zeker voor de leek wordt er goed uitleg gegeven wat er zoal benodigd is bij het kopen van een huis in Spanje. Ook wij denken erover om naar Spanje te vertrekken, dus we zullen elkaar zeker nog tegenkomen.

  Heel veel succes!!

  Met vriendelijke groet,

  Andre

  • Hoi Andre,

   Bedankt voor je leuke reactie!
   Mijn streven (wellicht een illusie) is om alle potentiële kopers van Spaans onroerend goed vooraf goed te informeren en de juiste, maar vooral eerlijke en volledige uitleg te geven.

   In het verleden zijn er al teveel problemen ontstaan doordat mensen niet of verkeerd werden voorgelicht over de aankoop van een Spaanse woning. Met een goede voorbereiding, zodat men weet waarover gesproken wordt, kan dit voorkomen worden.

   Helaas zijn er echter nog steeds, ondanks alle waarschuwingen, kopers die het allemaal zélf wel denken te kunnen regelen. Deze doe-het-zelvers ondervinden vroeg of laat meestal problemen om dat ze nu juist de kleine dingen over het hoofd zien en door hun enthousiasme over hun nieuwe woning zaken ‘vergeten’ te regelen.

   Onnodig, want professionele begeleiding door een makelaar die ervoor gestudeerd heeft, is in de meeste gevallen geheel gratis.

   Laat maar weten als ik iets voor je kan doen. In elk geval succes met de verdere voorbereiding, want dat is (meer dan) het halve werk.

   Groeten,
   Claus

 4. Niemand werkt gratis, verklaar dit eens nader

  • Geachte heer De Jong,

   U zou op eigen gelegenheid op zoek kunnen gaan naar de gewenste woning in Spanje. Bij een interessante woning neemt u contact op met het nummer dat op het ‘Se Vende’ bord staat (als er al een bord hangt, want deze worden redelijk zeldzaam) en u maakt een afspraak voor bezichtiging. Bij blijvende interesse komen de zaken om de hoek kijken, zoals hierboven omschreven. Voor de meeste mensen is e.e.a. zeer moeilijk of zelfs onmogelijk vanwege onvoldoende kennis van wetten en regels alsmede de taal…

   Indien u via een professional op zoek gaat naar de door u gewenste Spaanse woning met de door u opgegeven specificaties wordt u daarbij volledig begeleid. U krijgt dan niet alleen de informatie omtrent de betreffende woning(en), maar u wordt tevens bijgestaan bij de afwikkeling, de procedure waarbij het, door gebrek aan kennis, nogal eens fout gaat.

   Omdat makelaars in Spanje betaald worden door hun verkopende opdrachtgever, kost deze begeleiding u, als koper, niets. Nu gaan er bij veel mensen allerlei bellen rinkelen over vermeende belangenverstrengeling, maar het tegendeel is waar…

   De verkoper is gebaat bij een soepele transaktie zonder allerlei haken en ogen, waardoor allerlei problemen en vervelende situaties achteraf kunnen ontstaan. Hij/zij is dus juist zeer tevreden dat hun makelaar de moeite neemt om de koper uitgebreid te informeren en de procedures uit te leggen. Omdat de meeste verkopers, naast het gebrek aan voldoende goede verkoopkanalen en marketingervaring, niet in staat zijn om e.e.a. goed aan zijn/haar koper uit te leggen, schakelen zij juist een makelaar in. Bovendien wordt een eventuele taalbarrière tussen verkoper en koper door bemiddeling van een professional overwonnen.

   Kortom: het mes snijdt aan twee kanten…maak daar gebruik van!

   • Dag,
    Kan men bij elk immo kantoor beroep doen op gratis begeleiding of is een advokaat een must.
    georgiegreven6@hotmail.com

    tel 682922058
    Als men een volmacht gegeven heeft 3jaar geleden aan een advokaat is men dan ook verplicht die volmacht te gebruiken als men ze niet anuleert.

    Vriendelijke groeten

    Georgie

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)