Extra voordeel op Spaanse nieuwbouw woning | Onderweg naar Spanje
Sep 042011
 

Tijdens de vakantie heeft de Spaanse regering besloten om de IVA (=btw) op nieuwbouwwoningen te verlagen van 8% naar 4%. Wellicht had u dit al gehoord, maar weet u niet exact wat dit voor u betekent. Als u het nog niet vernomen had en dus om te voorkomen, dat u later zegt: “Had ik dát maar geweten…” hieronder een korte uitleg.

Zoals u weet, zijn er in Spanje veel nieuwe woningen gebouwd en opgeleverd, terwijl ze nog steeds op een nieuwe, of beter gezegd, de eerste eigenaar wachten. Door de alom bekende crisis is de vraag naar nieuwe woningen in Spanje sterk gedaald, waardoor de woning-voorraad sterk is toegenomen. Om deze voorraad te verminderen, heeft de Spaanse regering besloten om de btw (IVA) op nieuwbouw woningen t/m 31 december 2011 te halveren. U betaalt derhalve geen 8%, maar slechts 4% over de koopsom.

Dubbel voordeel

Deze btw-verlaging in combinatie met de sterk verlaagde prijzen maakt het nu nóg aantrekkelijker om een nieuwe woning onder de Spaanse zon aan te schaffen. Het verlaagde btw-tarief geldt voor alle betalingen tot 1 januari 2012, ongeacht het soort nieuwbouw u koopt of welke betalingsregeling u met de verkopende partij overeenkomt.

Enkele voorbeelden

 • Aankoop opgeleverde en sleutelklare woning:
  Een kant-en-klare woning binnen een nieuwbouw-project kan op korte termijn worden overgedragen. Meestal dient u als koper slechts een aanbetaling te doen waarna het koopcontract wordt opgesteld. Het restant van de koopsom (minus de aanbetaling) betaalt u tijdens de ondertekening van de escritura bij de notaris. Als deze overdracht plaatsvindt vóór 1 januari 2012 betaalt u slechts 4% IVA.
 • Aankoop nieuwbouw woning in aanbouw:
  Bij de aankoop van een nieuwe woning (bijv. binnen een project) in aanbouw, betaalt u als reservering over het algemeen een percentage van de koopsom. Als deze eerste aanbetaling voldaan wordt vóór 1 januari 2012 wordt over dit bedrag slechts 4% IVA geheven, óók als de definitieve overdracht pas na 1 januari 2012 plaats zal vinden. Bij overdracht ná 1 januari 2012 betaalt u over het restant, te betalen bij ondertekening van de escritura, gewoon weer 8% IVA.
  Voorbeeld:
  aanbetaling 30% vóór 1-1-2012: 4% IVA – escritura 70% ná 1-1-2012: 8% IVA
  aanbetaling 30% vóór 1-1-2012: 4% IVA – escritura 70% vóór 1-1-2012: 4% IVA
 • Nieuw te bouwen woningen:
  Als u zélf een eigen woning wilt (laten) bouwen (bijv. een Sundalus Villa) dan krijgt u te maken met diverse betalingstermijnen. Na elke bouwfase ontvangt u een factuur overeenkomstig het bouwcontract. Over álle tussentijdse betalingen die plaatsvinden tussen 20 augustus 2011 en 1 januari 2012 wordt slechts 4% IVA berekend.

TIP: Snelle beslissers hebben meer voordeel

Omdat het natuurlijk vrij snel 1 januari is en het nog niet bekend is of deze btw-verlaging langer aangehouden zal worden, is het aan te raden om niet te lang te wachten. Indien u plannen heeft tot de aankoop van een Spaanse nieuwbouw woning dan is dit wel hét moment. Stel dat u een sleutelklare woning wilt aankopen vóór 1 januari 2012, zodat u maximaal kunt profiteren van het verlaagde btw-tarief, dan dient u plannen te gaan maken voor bezichtigingen etc. Indien u voor deze aankoop een hypotheek wenst af te sluiten dan heeft u deze tijd zeker nodig, omdat de bank uw aanvraag ook nog dient te beoordelen…

AANVULLING:
De nieuwe regering onder leiding van Mariano Rajoy heeft bevestigd, dat de verlaging van de IVA op nieuw gebouwde en niet eerder overgedragen woningen ook in 2012 van kracht blijft. Onder dezelfde voorwaarden zoals hierboven beschreven, betaalt u derhalve tot 1 januari 2013 slechts 4% IVA (=btw) op uw nieuwe Spaanse woning.

  One Response to “4 procent korting op nieuwbouw in Spanje”

 1. […] in 2011 aangekondigde extra korting op nieuwbouw woningen blijft nog even van kracht. De regering Rajoy handhaaft het gereduceerde IVA-tarief van 4% […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)