Snelle beslissers verdienen direct 6% | Onderweg naar Spanje
Jul 312012
 

Zoals u ongetwijfeld gehoord heeft, is de IVA (=btw) in Spanje per 1 september 2012 verhoogd. Deze verhoging maakt onderdeel uit van de bezuinigingsplannen van de Spaanse regering, welke in 2,5 jaar tijd 65 miljard euro zouden moeten opleveren. Uitsluitend de verhoging van de IVA op nieuwbouw woningen wordt uitgesteld tot 1 januari 2013 en daar kunt u uw voordeel mee doen…

 

Nieuwe tarieven

Per 1 september is de ‘normale’ IVA op producten en diensten gestegen van 18 naar 21%, terwijl het verlaagde IVA-tarief van 8% opgetrokken is naar 10%. Ook het gereduceerde tarief op artikelen en diensten als bioscoop, evenementen, brillen, de kapper, etc. is opgetrokken van 8 naar 21%.

 

Extra korting op Nieuwbouw

De in 2011 aangekondigde extra korting op nieuwbouw woningen blijft nog even van kracht. De regering Rajoy handhaaft het gereduceerde IVA-tarief van 4% tot 1 januari 2013. Vanaf die datum stijgt ook deze belasting naar 10%!

Het verlaagde tarief van 4% heeft echter uitsluitend betrekking op nieuwbouw woningen die voor de eerste keer worden overgedragen. Oftewel u dient de eerste eigenaar te worden en de betreffende woning van de projectontwikkelaar te kopen danwel via de bank, die mede-eigenaar is geworden van het project of de woning heeft onder gebracht in een beheermaatschappij. Nieuwbouw woningen die op naam van de bank staan en vervolgens door diezelfde bank worden aangeboden vallen NIET onder deze regeling. De woning is dan immers al een keer overgedragen aan de bank.

Begeleiding

Om te bepalen hoeveel procent IVA u moet betalen bij de aankoop van een nieuwbouw woning, dient vastgesteld te worden van wie u koopt. Wie is de daadwerkelijke eigenaar op het moment dat u een koopovereenkomst sluit?! Zorg daarom voor goede begeleiding bij uw aankoop, zodat u later niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Een nieuwbouw woning voor € 100.000,- met 4% IVA lijkt tenslotte zeer interessant, maar als later blijkt dat u alsnog 10% IVA moet betalen, komt u € 6.000,- tekort en voor dat geld kunt u uw Spaanse woning grotendeels inrichten.

TIP: Laatste kans voor snelle beslissers

Hoewel het nu nog ver weg lijkt, komt 1 januari 2013 snel dichterbij. Indien u wilt profiteren van het verlaagde IVA-tarief van 4% heeft u nog enkele maanden om een Spaanse nieuwbouw woning aan te kopen. Een goede planning en snelle actie kan u nu veel voordeel opleveren. Zeker als u voor uw aankoop een hypotheek wenst af te sluiten, heeft u uw tijd hard nodig. Dit is geen verkooppraatje om u op welke manier dan ook te pushen, maar eerder een waarschuwing om te voorkomen dat u op 1 januari 2013 zegt: “…had ik dat maar geweten…”

  One Response to “Snelle beslissers doen goede zaken”

  1. Hoezo verhoogt men deze btw, is toch absurd, doet alles behalve van stimuleren van de woningmarkt?
    En ik denk dat Spanje alles kan gebruiken ter stimulatie van de woningmarkt..

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)