Extra kosten bij aankoop Spaanse woning | Onderweg naar Spanje
Mar 132015
 

Een regelmatig terugkerende vraag gaat over de kosten die gepaard gaan met de aankoop van een Spaanse woning. Veel mensen realiseren zich niet dat het niet alleen de koopsom is die betaald dient te worden, maar dat ook de Kosten Koper voldaan moeten worden en dat deze bovendien niet meegenomen kunnen worden in een financiering. Daarnaast dient u er rekening mee te houden, dat u tevens te maken krijgt met terugkerende kosten zoals IBI, Basura en eventueel Gastos de Comunidad.

Aankoopkosten Spaanse woningDe Kosten Koper bestaan uit belastingen (IVA of ITP), notaris- en registratiekosten. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, vallen de kosten voor een makelaar en/of advocaat hier NIET onder. Ieder betaalt zijn/haar eigen makelaar en hetzelfde geldt voor de advocaat.

Makelaarskosten

LET OP! Er zijn bemiddelaars in Spaans onroerend goed, die kopers zoeken voor woningen die zij aanbieden zonder een officiële opdracht tot dienstverlening van de verkoper. Zij plaatsen foto’s van door hen geselecteerde woningen op een website en trachten op die manier potentiële kopers aan te trekken. Op het moment dat ze een gegadigde gevonden hebben, nemen ze contact op met de verkoper met de mededeling, dat ze iemand hebben die mogelijk interesse heeft om de woning te kopen en of hij/zij een afspraak kan maken voor een bezichtiging. Over het algemeen stemt de verkoper/eigenaar daar mee in, want een verkoop is altijd meegenomen.

Omdat de bovengenoemde bemiddelaar echter geen opdracht heeft van de verkoper, krijgt hij/zij dus ook niet betaald indien de woning via zijn/haar bemiddeling verkocht wordt. Daarom trachten deze lieden op slinkse wijze een deal te sluiten met de kijkers. Tijdens de bezichtiging zal hij/zij aan de kijkers duidelijk maken, dat zij aan hem/haar een X-percentage commissie verschuldigd zijn als ze besluiten ‘via zijn/haar bemiddeling’ de woning te kopen. Trap er niet in en zorg ervoor dat uw positie ten opzicht van de makelaar duidelijk is voordat u een afspraak maakt!

U, als koper van een Spaanse woning, bent uitsluitend commissie verschuldigd aan een makelaar indien deze door u wordt ingeschakeld voor de begeleiding bij de aankoop. U neemt dan dus uw eigen aankoop-makelaar mee!

Kosten Koper, Belastingen en Terugkerende kosten

In onderstaande aflevering van NICLA TV krijgt u meer inzicht in de Kosten Koper, waarbij de belastingen de grootste kostenpost vormen, en geef ik u ook meer uitleg over de terugkerende kosten.

(Als u de video niet kunt bekijken, klik dan op de titel van dit blog helemaal bovenaan de tekst)

Indien u vragen heeft, kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.

Mis niets en abonneer u gratis op NICLA TV

(klik hierboven)

 

  3 Responses to “Kosten bij aankoop Spaanse woning”

  1. […] in Spanje – De benaming van Spaanse woningen – 10 Tips voor bezichtiging Spaanse woningen – Kosten bij aankoop Spaanse woning – Speciale gasten: klanten – Het NIE-nummer en de Residencia in Spanje – Opstal- en Inboedel […]

  2. […] afgesloten van 60% (€ 90.000) met een looptijd van 15 jaar tegen een rente van 3,5% Omdat de Kosten Koper nooit meegefinancierd worden, bedraagt de totale eigen inleg inclusief de openingskosten van de […]

  3. […] Extra kosten bij aankoop Spaanse woning | … – Extra kosten bij aankoop Spaanse woningBovenop de koopsom betaalt u als koper ook nog bijkomende kosten in de vorm van de Kosten Koper. Naast krijgt u te … […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)