Oproep tot boycot producten uit Catalunya | Onderweg naar Spanje
Oct 122012
 

Op 12 oktober wordt in Spanje elk jaar de nationale feestdag gevierd: El Día de la Hispanidad. Op deze datum in 1492 ontdekte Columbus het nieuwe continent dat nu Amerika heet. Dit opende perspectieven voor Spanje, dat de vloot van Columbus ‘gesponsord’ had. Het Spaanse rijk werd sinds 12-10-1492 steeds verder uitgebreid door de kolonisatie van grote delen van het nieuwe continent. Nu de spanningen rondom de onafhankelijkheid van Catalonië de laatste tijd weer zijn toegenomen, wordt deze nationale Spaanse feestdag niet gevierd door de fanatieke Catalanen; het is immers niet hun feest, maar dat van Spanje…

Belasting betalen voor profiteurs

Het streven naar een onafhankelijk Catalunya is natuurlijk niet iets van de laatste jaren waarin ook Spanje in een crisis verkeert. Dit speelt al vele tientallen jaren, maar is door de crisis wel versterkt. Volgens de Catalanen, die de onafhankelijkheid eisen, en dat zijn bij lange na niet alle Catalanen, zou de centrale Spaanse overheid profiteren van de belastinginkomsten die vanuit Catalunya naar de schatkist stromen. Zij beweren, dat de meest succesvolle en winstgevende bedrijven, die dus ook meer belasting betalen, gevestigd zijn in het noord-oosten van het Iberisch schiereiland. Bovendien vinden zij, dat de bevolking van Catalunya harder en meer werkt dan de Spanjaarden en dat ze derhalve belasting moeten betalen voor ‘profiteurs’ die minder uit zouden voeren.

Speciale barcode voor Cataluña

Om de nationalistische roep van sommige Catalanen te ondersteunen, heeft de Catalaanse federatie voor barcodes, Asociación Catalana del Código de Barras (ACCB), begin 2010 een nieuwe barcode ontwikkeld, speciaal bedoeld voor producten uit Catalunya. Deze barcode begint met de cijfers 15 en is in het leven geroepen om het midden- en kleinbedrijf minder kosten te laten betalen aan de Spaanse federatie voor barcodes, omdat de Catalaanse producten vaak niet buiten Catalunya verkocht worden. De producten van Spaanse makelij hebben een barcode die begint met de cijfers 84.

Oproep tot boycot Catalaanse producten

Omdat veel Spanjaarden de roep om afscheiding en zelfstandigheid van Cataluña meer dan zat zijn, zouden ze graag zien wat er gebeurt als de regio daadwerkelijk een eigen staat wordt. Ze zijn benieuwd of de Catalanen dan inderdaad zo’n grote mond blijven houden over het betalen van belastingen en dat ze in Cataluña hun eigen broek op kunnen houden als deze belastingen in de Catalaanse schatkist belanden. Dat de Spanjaarden geen medewerking wensen te verlenen aan het op gang houden van de Catalaanse economie blijkt uit onderstaande oproep aan mede-Spanjaarden om tijdens het boodschappen doen goed te letten op de barcodes en producten waarvan de code begint met 15 niet aan te schaffen. Men zou zich moeten concentreren op barcodes die beginnen met 84 om op die manier juist de Spaanse economie te steunen.

“Nos lo ponen bien fácil: El Código 15 la “NIÑA BONITA CATALANA” Los nacionalistas catalanes están que no caben en su cuerpo porque han conseguido que a “partir de ahora, los productos fabricados en Cataluña tendrán un número propio en los códigos de barras, proporcionándoles un índice diferenciado al resto de España”. Su alegría es tan inmensa que algunas expresiones que he leído en webs catalanas van desde…”Ya hemos dado otro paso más”. “Este es el principiode la Independencia” y “Ya no somos España”,hasta poco menos que…”Es unpaso pequeño para Cataluña, pero un gran paso para la Humanidad”.

Pues yo también me alegro. Hasta ahora, cuando compraba un producto español, el código de barras comenzaba con el 84 pero no sabía si venía de Matalascabrillas del Duque o Cam Picha de Calcullons, tenía que despistojarme buscándolo por los seis lados del envase. Como en breve los productos catalanes comenzarán con el número 15, me han simplificado mucho lo que voy a comprar y lo que no. Recuerda y mira bien debajo de los códigos de barras, no te equivoques y compres productos catalanes, que el IVA que pagas se quedará todo en Cataluña y no contribuirán al resto de España ni siquiera con un céntimo. Código de barras: 84 Producto español ¡¡¡OK!!! Código de barras: 15 Producto catalán ¡¡¡Que lo compren ellos!!! Hay montones de industrias que cuando vean que no venden lo esperado, se buscarán otra ubicación fuera de Cataluña. Según su nuevo estatut, el IVA que se genera por la venta de productos FABRICADOS EN CATALUÑA ES 100% PARA LAS ARCAS CATALANAS¡¡¡ A esto se le llama solidaridad con España!!!  Por favor pasa este mensaje a todos tus contactos. Algunos te lo agradecerán.”

Waarschijnlijk stamt deze oproep al uit 2010, maar is deze door de huidige situatie weer actueel geworden en wordt dit bericht derhalve via e-mail, WhatsApp en Social Media verspreid.

*) in bovenstaande tekst heb ik bewust de regio Catalonië (Nederlands) geschreven als Catalunya (Catalaans) en Cataluña (Spaans / Castellano)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)