Een villa voor de prijs van een appartement | Onderweg naar Spanje
Mar 022013
 

De prijsdalingen als gevolg van de crisis zorgen voor een tweedeling onder de woningzoekers. Aan de ene kant zijn er veel mensen die zich realiseren, dat nu de tijd is aangebroken om voordelig een Spaanse woning aan te kopen en aan de andere kant staan de gegadigden die twijfelen, omdat ze denken dat het wellicht nóg goedkoper kan. Persoonlijk denk ik dat de eerste groep het goed gezien heeft en aan de tweede groep zou ik willen adviseren om onderstaand blog te lezen, want de kans is groot, dat u bij een afwachtende houding achter het net vist.

Veel mensen denken al jaren over de aankoop van een eigen woning onder de Spaanse zon. Ze zijn al een aantal keer naar het zuiden afgereisd om de omgeving te verkennen en eigenlijk weten ze exact wat ze willen. Ook de route om hun droom uit te laten komen is grotendeels al uitgestippeld. Meestal wordt de stap nog niet gezet, omdat er nog een aantal jaren gewerkt moet worden alvorens van een welverdiend pensioen te gaan genieten. Die werkzame jaren worden tevens benut om ‘nog even verder te sparen’. Een goede planning is natuurlijk zeer belangrijk, maar een betere planning is er een die aangepast kan worden als de omstandigheden wijzigen. En dat zich inderdaad wijzigingen in de omstandigheden hebben voorgedaan, zal niemand ontgaan zijn…

Villa voor de prijs van een appartement

Door de gevolgen van de crisis zijn de prijzen van Spaans onroerend goed sterk onder druk komen te staan. Dit heeft tot gevolg gehad, dat alle woningen goedkoper zijn geworden en dat deze dus als het ware uw kant op zijn gekomen. Had u in eerste instantie in gedachten om een appartement te kopen om uw vakanties door te brengen of meerdere en langere periodes per jaar te genieten van het Spaanse klimaat dan kunt u nu uw blikveld verruimen. Voor hetzelfde geld waar u eerder dat lang verlangde appartement voor wilde kopen, kunt u nu een stapje hoger gaan en behoort de aankoop van een villa tot de mogelijkheden.

Deze situatie is echter wel tijdsgebonden. Algemeen wordt aangenomen, dat we in Spanje nu zo’n beetje op het dieptepunt zijn aanbeland en dat de prijzen van onroerend goed niet meer verder zullen dalen. Dit is ook logischerwijs niet mogelijk, daar het grootste deel van de woningen wordt aangeboden onder de kostprijs. Al rekenend zult u al snel tot de conclusie komen, dat u hetzelfde huis  niet nieuw kunt laten bouwen voor de prijs die er bij de verkoop voor gevraagd wordt. Dit betekent dat de prijzen dus weer zullen stijgen, zoals het altijd verloopt op de woningmarkt. Hoe lang het duurt en met welk percentage de huizen duurder worden, weet uiteraard niemand, maar het is niet voor niets dat men vasthoudt aan een oud gezegde: “Investeren in Stenen biedt zekerheid voor de toekomst“.

Maak de rekensom

Nu hoor ik u al denken: ‘Dat is mooi gezegd, maar ik moet toch écht nog een paar jaar werken voor ik met (pre-)pensioen kan’. Op mijn beurt zeg ik dan: ga eens rekenen. Stel dat u, ondanks dat u nog even door moet werken, nu alvast een aankoop in Spanje zou doen en dus op het laagste punt instapt, dan doet u per definitie al een goede investering. Bovendien kunt u nu een villa aankopen voor hetzelfde geld waar u voorheen een appartement voor had. Meer ruimte, meer vrijheid en meer wooncomfort.

In de jaren dat u er slechts tijdens vakantie gebruik van kunt maken, zal de waarde van uw Spaanse woning toenemen en bent u dus aan het sparen. Daarnaast bespaart u tijdens elke vakantie het onderkomen dat u niet hoeft te boeken, want u gaat tenslotte naar uw eigen huis. Bovendien zou u uw Spaanse woning tegen een kleine vergoeding beschikbaar kunnen stellen aan vrienden of familie danwel kunnen overwegen uw huis in het algemeen te verhuren als u er zelf geen gebruik van maakt. Als u alle bovenstaande argumenten bij elkaar optelt, zult u zien dat u met de door u al langer gekoesterde wens om een Spaanse woning te kopen op dit moment een zeer goed rendement kunt behalen.

Wachten kost geld

Uiteraard kunt u ook wachten als u verwacht dat de prijzen nog verder dalen. U doet dan geen investering waarmee u straks direct gaat profiteren van de prijsstijging van Spaans onroerend goed. U genereert dan geen extra inkomsten door de verhuur van uw Spaanse woning en u betaalt elke vakantie naast uw reiskosten tevens uw onderkomen in een huurwoning of een hotel. Als u uiteindelijk over een aantal jaren zover bent, dat u mag stoppen met werken, is uw gespaarde vermogen weliswaar toegenomen ten opzichte van nu, maar heeft u niet meer de keuze in woningtype, want dan heeft u de kans om een villa te kopen voor de prijs van een appartement laten lopen.

Voorbeelden

Nu wilt u van mij voorbeelden om aan te tonen, dat ik dit niet zomaar verzin. U denkt wellicht dat dit een verkooppraatje is, maar dan kent u mij nog niet goed genoeg. Als u meer blogs van mij gelezen heeft, mijn E-book heeft gedownload of misschien al eens een afspraak met mij heeft gemaakt, dan weet u dat ik zoveel mogelijk open en eerlijke informatie verstrek in uw belang. U bent op zoek naar een (tweede) thuis in Spanje en ik ben er om u te adviseren en u daarbij te begeleiden. Sterker nog; als ik vanuit mijn standpunt een aankoopadvies zou geven, kan ik daar beter mee wachten tot de prijzen gestegen zijn. Ik gun u echter een villa voor de prijs van een appartement.

De voorbeelden kunt u zelf heel eenvoudig vinden. Ik weet niet waarnaar u op zoek bent, in welke prijsklasse u zoekt, etc. Daarvoor hebben we een zoekmachine op onze website. Vul de door u gewenste kenmerken in en zoek binnen het actuele woningaanbod. Als u de voorkeur geeft aan een appartement dan kan dat ook. Deze zijn eveneens sterk in prijs gedaald, zodat u ook daarmee uw voordeel kunt doen. Bekijk de foto’s, lees de informatie, vraag de gewenste brochure(s) aan en maak een afspraak. Het enige waarvoor ik u op dit moment wil behoeden, is dat u later zegt: “Had ik maar…”

  One Response to “Meer huis voor uw geld”

  1. […] op dit moment haalbaar zou zijn. Door de prijsdaling van het onroerend goed koopt u nu namelijk een villa voor de prijs van een appartement. De lagere investering in combinatie met de opbrengsten uit de verhuur, zouden wellicht een […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)