Tips bij de aankoop van een Spaanse woning voor verhuur | Onderweg naar Spanje
Nov 072013
 

Investeren in een Spaanse woning. Ik heb er al meerdere blogs over geschreven en met mij vele anderen. Het blijft echter actueel en door de huidige woningmarkt ook nog steeds zeer interessant. De tijd begint wellicht een beetje te dringen, want het ziet ernaar uit, dat het dieptepunt van de huizenprijzen nu toch écht achter de rug is. Natuurlijk hoeft u niet direct hals-over-kop in het vliegtuig te springen, want al zouden de prijzen een paar procent stijgen dan doet u nog steeds een uitstekende aankoop. Het kan echter geen kwaad om alvast eens een licht op te steken en u een beetje voor te bereiden indien u plannen heeft om te investering in Spaans onroerend goed.

VakantiewoningBij de term ‘investeren’ denken we al snel aan grote bedragen, terwijl dat helemaal niet noodzakelijk is. Als u een woning koopt en u kunt met die woning omzet genereren, dan maakt u met uw geld als het ware nieuw geld. U ontvangt een rendement op uw Spaanse investering en als u dat op een slimme manier aanpakt, kunt u extra van uw woning genieten.

Geen geheim

Een aantal jaar geleden schreef ik al eens een blog met als titel ‘Investeren in stenen…zekerheid voor de toekomst‘ en ondanks de crisis is het niet nodig om dat verhaal aan te passen. Het is dan ook geen geheim, dat de aankoop van een courante woning altijd een goede belegging zal blijven tenzij u, om welke reden dan ook, gedwongen wordt om te verkopen. Natuurlijk schommelen de huizenprijzen, maar als u na aankoop kunt wachten op het juiste moment om eventueel weer te verkopen dan merkt u eigenlijk niets van een prijsverlaging. Ondertussen kunnen u en uw familie er volop gebruik van maken en, als u er (nog) niet permanent woont, verhuren in de periodes dat u er zelf niet bent.

Vakantiewoning

Als u op zoek bent naar een woning onder de Spaanse zon om er voorlopig uitsluitend tijdens de vakanties te verblijven, dan is het misschien een idee om de mogelijkheden eens te onderzoeken of een aankoop op dit moment haalbaar zou zijn. Door de prijsdaling van het onroerend goed koopt u nu namelijk een villa voor de prijs van een appartement. De lagere investering in combinatie met de opbrengsten uit de verhuur, zouden wellicht een interessante optie kunnen zijn. Een andere gunstige bijkomstigheid is, dat het lagere aankoopbedrag, dat u nu betaalt, vanzelf meegroeit met de algemene prijsstijgingen van onroerend goed. Dit zou u kunnen zien als een vorm van sparen, terwijl u ondertussen vakantie kunt vieren in uw eigen woning én extra inkomsten genereert uit de verhuur.

Aankoop voor verhuur

Bij de aankoop van een Spaanse woning met als doel deze te gaan verhuren, dient u met een aantal belangrijke zaken rekening te houden. Stelregel hierbij is: “Denk vanuit uw doelgroep”. De keuze van de aan te kopen woning wordt in grote mate bepaald door de wensen van de mensen aan wie u uiteindelijk wilt gaan verhuren. Wat vinden zij belangrijk als ze op vakantie gaan? Wanneer gaan zij op vakantie in uw woning (denk bij overwintering aan het klimaat)? Welke eisen stellen zij aan voorzieningen, locatie, etc.? Als dit samenvalt met uw persoonlijke woonwensen dan is dat natuurlijk perfect, maar om te kunnen verhuren, zijn de huurders essentieel.

In onderstaande video wordt goed uitgelegd wat ik bedoel en waar u op zou kunnen letten. U mag echter ook de omliggende concurrentie niet onderschatten. Als er in een complex bijvoorbeeld 100 appartementen zijn, waarvan er 80 worden aangeboden voor vakantieverhuur dan moet u voor een goede bezetting uw prijs aanpassen wat weer ten kosten gaat van uw rendement.

Neem gerust contact met mij op als u meer informatie wenst.

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)