Malafide o.g. bemiddelaars benadelen argeloze consument | Onderweg naar Spanje
Dec 082013
 

In een tragere markt worden mensen inventief om tóch nog een graantje mee te pikken van de argeloze consument die nog onbekend is met de dienstverlening en de gebruiken rondom de aankoop van een Spaanse woning. Er wordt geld gevraagd nog voordat er ook maar één enkele vorm van service of begeleiding is uitgevoerd en op het moment dat de consument erachter komt, dat ie bedonderd is, is het te laat, maar hebben de malafide handelaren hun buit binnen. Let dus op en prik er doorheen!

luchtLucht

Ik hoor het steeds vaker en uit verschillende hoeken, mensen die vooraf een bedrag betaald hebben omdat ze interesse toonden in de aankoop van een Spaanse woning. Onder het mom van ‘het grote onbekende’ en ‘het behoeden voor problemen’ worden potentiële kopers bang gemaakt, maar natuurlijk is hun ‘redding’ nabij. De malafide bemiddelaar kan hen helpen en zal deze consumenten aan de hand meenemen om ze van A tot Z te begeleiden bij de koop van het door hen gewenste huis in Spanje. Of ze dan wél even € 5.000 (!) vooraf willen betalen, waarna alles vlekkeloos geregeld wordt.

Er wordt ook tegen lagere kosten ‘zekerheid’ geboden. Zo kunt u via een ongekwalificeerde tussenpersoon voor € 75,- een rapport ontvangen van de woningen die wellicht interessant voor u kunnen zijn. Dit rapport bevat onder andere: een beschrijving van het onroerend goed, foto’s, de locatie, een overzicht van de voorzieningen,etc. Kortom alle zaken die u bij een gecertificeerd makelaar al direct gratis op de website terug kunt vinden of waar u zonder probleem meer informatie over ontvangt indien u dat wenst.

Op diverse manieren wordt er getracht om u lucht te verkopen en na betaling wordt u vervolgens in contact gebracht met een andere tussenpersoon ter plaatse, die u in Spanje zal gaan begeleiden. Het zal u niets verbazen dat ook de Spaanse ‘collega’ van hetzelfde ongediplomeerde kaliber is als de hierboven genoemde malafide bemiddelaar.

Betaal niets vooraf!

Omdat de makelaar, net als in Nederland en België, door de verkoper betaald wordt, is de begeleiding bij aankoop van een Spaanse woning (meestal) gratis. De enige keer dat u een makelaar betaalt, is als u hem/haar inschakelt voor de bemiddeling en advies bij de aankoop van een huis dat u zélf heeft gevonden, maar waarbij enige assistentie gewenst is. Hiervoor wordt dan een officiële opdracht tot dienstverlening opgesteld, waarin zowel voor u als voor de makelaar de gemaakte afspraken worden vastgelegd. Betaal dus nooit iets vooraf en doe ook vooral geen zaken met degene die u een dergelijke dienst aanbiedt.

Bezichtigingsreizen

Hetzelfde geldt in veel gevallen voor de door de bemiddelaars georganiseerde bezichtigingsreizen. Tegen een op-het-oog kleine vergoeding kunt u dan bijv. 4 dagen naar Spanje. Deze reizen worden geheel verzorgd met vliegtickets en hotel, maar let op, want als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat het meestal ook. Kijk maar eens naar het programma dat de bemiddelaar voor u heeft uitgestippeld gedurende uw bezoek. U zult er al snel achter komen, dat u ‘gevangen’ zit in het web, waarbij u geen enkele vrijheid geboden wordt om te gaan en te staan of te doen wat u zélf wilt. Meestal komt uw contactpersoon u ‘s ochtends al vroeg bij uw hotel ophalen of ontbijt zelfs met u mee. U gaat hele dagen op stap om huizen te kijken, waarbij uw woonwensen van minder belang zijn dan het aantal huizen dat u voorgeschoteld krijgt. ‘s Avonds gaat dezelfde persoon met wie u al de hele dag op pad was, gezellig met u dineren, waarna men u bijna letterlijk op bed legt, zodat u vooral maar geen kans heeft om op eigen gelegenheid zélf eens rond te kijken om te zien wat er zoal te koop is. Aan het einde van de bezichtigings-trip wordt er van u verwacht dat u een aankoop-beslissing neemt, want ‘u heeft tenslotte nu zoveel huizen gezien, dat u toch wel een keuze moet kunnen maken’…

Een zichzelf respecterende makelaar laat de klanten vrij. Bezichtigingen worden in onderling overleg afgestemd en er is zeker ook vrije tijd om op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen. Bovendien wordt u, als het goed is, vóór uw komst naar Spanje al volledig en gratis geïnformeerd over de gang van zaken, de gebruiken en de procedures rondom de aankoop van een Spaanse woning. Vragen worden zoveel mogelijk vooraf beantwoord en u krijgt uitgebreid uitleg over bijkomende kosten, belastingen, etc.

Conclusie

Let op met wie u in zee gaat en betaal nooit iets vooraf. Zorg zélf voor een goede voorbereiding, zodat u weet hoe de vork aan de steel zit en men u niets wijs kan maken. Lees bijvoorbeeld mijn e-book waarna u gerichte vragen (naar de bekende weg) kunt stellen en onwetende bemiddelaars direct door de mand vallen. Gebruik uw gezonde verstand en zorg dat u voor uzelf het kaf van het koren scheidt.

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)