Vragen en twijfels na bezoek Second Home-beurs | Onderweg naar Spanje
Feb 242014
 

Afgelopen weekend werd in Gent de Second Home-beurs georganiseerd en hoewel wij zelf niet vertegenwoordigd waren, heb ik ondertussen al heel veel bezoekers gesproken. Tot mijn grote verbazing is men blijkbaar met meer vragen dan antwoorden thuisgekomen en is men via Internet op zoek gegaan naar aanvullende informatie. Hieronder een korte samenvatting van het afgelopen weekend.

vragen en antwoordenZaterdagmiddag ontving ik het eerste telefoontje van een meneer die naar de beurs was geweest en vragen had over de bijkomende kosten bij de aankoop van een Spaanse woning. Hij had op de beurs met diverse standhouders gesproken, maar ze gaven allemaal een andere uitleg, zodat het er niet duidelijker op werd. Uiteraard heb ik hem uitgelegd met welke kosten hij rekening dient te houden en hem vervolgens voor meer informatie verwezen naar mijn E-Book. Op mijn vraag hoe hij uiteindelijk bij mij terecht was gekomen, antwoordde hij zijn vraag ‘geGoogled’ te hebben en zodoende bij mij uitkwam.

Vragen zonder antwoorden

Deze man bleek echter geen uitzondering te zijn. Na hem volgden zaterdag en zondag over de dag verspreid nog meer telefoontjes van beursbezoekers en ook in mijn mailbox heb ik de nodige post ontvangen. In totaal staat de teller nu op 7 telefoontjes en 11 e-mails van mensen die met vragen van de beurs thuisgekomen zijn. Een zeer treurige constatering en het bevestigt helaas (alweer) mijn eerdere blog dat beurzen gevaarlijk zijn. Verkeerde informatie leidt later tot vervelende verrassingen danwel problemen tijdens of na de aankoop van een Spaanse woning.

Mensen bezoeken een beurs, omdat ze denken daarmee goed voorbereid te zijn voordat ze naar Spanje afreizen voor bezichtigingen en het zetten van de volgende stap. Als men dan thuiskomt met meer vragen en twijfels dan toen ze gingen, wekt dat weinig vertrouwen.

Veelgestelde vragen

Nu zou je nog kunnen denken, dat er zeer specifieke vragen gesteld werden waarop het antwoord nader uitgezocht moet worden, waar op een beurs uiteraard geen tijd voor is. Helaas was dit niet het geval. De meeste vragen gingen over algemene zaken als bijkomende kosten bij aankoop, belastingen in Spanje, financieringsmogelijkheden, (bouw)vergunningen, bestemmingsplannen, winst bij verkoop, naheffing overdrachtsbelasting, etc.

De antwoorden en reacties die men op deze vragen kreeg waren, zeker voor de beursbezoekers, zeer teleurstellend. Sommige standhouders wisten het niet en zeiden dat ook. Op zich is het sterk als je dat toegeeft, zodat je er later eventueel nog op terug kunt komen. Er waren echter ook aanbieders die, onafhankelijk van elkaar, een compleet ander antwoord gaven, waarvan geen van beiden het juiste. Blijkbaar hadden ze het gewoon verzonnen. Een andere vertegenwoordiger gaf als reactie op een vraag over de belasting over de verkoopwinst “Dat is nu nog niet belangrijk. Eerst de aankoop en de verkoop is van later zorg…” Kortom: onduidelijkheid en twijfel.

Parate kennis

Nu wil ik helemaal niet beweren dat ik alles weet en direct een antwoord kan geven op al uw vragen. Soms moet ik ook nader onderzoek doen om vervolgens het antwoord door te kunnen geven. Met een beetje moeite en voorbereiding zou het echter toch mogelijk moeten zijn om als standhouder, en dus vertegenwoordiger van een kantoor in de bedrijfstak ‘onroerend goed’,  antwoord te geven op de meest elementaire vragen.

Voorbereiding

Alle vragen van de mensen die mij benaderd hebben zijn inmiddels beantwoord. Uiteraard help ik waar ik kan, maar ik wil de standhouders er middels dit blog wel op attent maken, dat het de volgende keer beter moet. Mensen komen vol vertrouwen naar een beurs om van vakmensen alle ins en outs rondom de aankoop van een Spaanse woning te vernemen, maar helaas wordt dat vertrouwen blijkbaar geschonden en gaat men uiteindelijk noodgedwongen via Internet op zoek naar antwoorden.

Als conclusie kom ik weer terug op ‘Voorbereiding’, want dat is het allerbelangrijkste. Zowel voor standhouders als toekomstige kopers van een Spaanse woning geldt: zorg dat u de juiste informatie op een rijtje heeft! Zoek op Internet, ga naar de bibliotheek, stel vragen aan uw contactpersoon ter plaatse, of, een advies dat ik aan alle vragenstellers heb meegegeven en dat men heeft opgevolgd: http://e-book.spaansewoning.com.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)