Zorg dat u uw makelaar kent voordat u naar Spanje komt | Onderweg naar Spanje
Nov 282014
 

Dit keer een blog om u maar weer eens te waarschuwen voor malafide aanbieders van Spaans onroerend goed. Juist nú is het belangrijk om te weten met wie u zaken doet en dat u zodoende de nodige informatie achterhaalt van de makelaar met wie u een afspraak wilt gaan maken vóórdat u naar Spanje afreist voor bezichtigingen van de door u gewenste woningen.

De diverse autonome regio’s, waaronder de Junta de Andalucía, zijn streng aan het controleren op woningen die in het verleden illegaal gebouwd zijn. Alle documenten die met deze huizen te maken hebben, worden grondig bestudeerd, waarbij wordt gekeken of er wellicht een mogelijkheid tot legalisatie bestaat. Het doel is om een nul-punt tot stand te brengen, waarbij men duidelijk kan stellen dat alle woningen en projecten, die u in de toekomst in Spanje tegenkomt, legaal zijn en derhalve zonder probleem kunnen worden aangekocht. Een zwaardere toetsing van nieuwe bouwaanvragen moet er verder voor zorgen dat er geen nieuwe illegale bouwwerken worden geplaatst. Dit alles staat in het kader van de nationale Spaanse strijd tegen de corruptie, waardoor in het verleden de hedendaagse problemen zijn ontstaan.

Sloop-illegale-woningenOp de nominatie voor sloop

Om het ideale nul-punt te bewerkstelligen hebben de overkoepelende bestuurders uiteindelijk maar 2 opties; namelijk legaliseren of slopen. Op het moment dat het onderzoek naar de legaliteit van een bepaalde woning start, ontvangt de eigenaar hiervan een schrijven. Na het onderzoek, waarbij de eigenaar zeker betrokken wordt in de zin van verklaringen, etc., wordt deze op de hoogte gebracht van de uitkomst. Indien de desbetreffende woning gesloopt zal moeten worden, tracht men een schadevergoeding vast te stellen, maar het is niet zeker of de eigenaar ook daadwerkelijk vóór de aanvang van de sloop gecompenseerd wordt.

Nu het voor sommige huiseigenaren te heet wordt onder hun voeten, omdat ze wel weten of op z’n minst vermoeden dat hun woning illegaal gebouwd is, trachten ze hun huis te verkopen. Hoewel het ongelofelijk klinkt, zijn er mensen te vinden die hen daarbij helpen. Als deze mensen zich tot overmaat van ramp dan ook nog ‘makelaar’ noemen, kunt u wel bedenken welke problemen de nietsvermoedende potentiële koper te wachten staat. Een advocaat kan dan nog wel als ‘vangnet’ dienen om de kopers erop te wijzen dat zij de verkeerde weg in dreigen te slaan en hen afraden om de aankoop door te zetten om problemen te voorkomen, maar zou het niet beter zijn om elke teleurstelling te voorkomen?

Eerder schreef ik al eens een blog met een checklist om uw makelaar te selecteren, maar vanwege de ernst van de zaak wil ik u nogmaals via onderstaande video enkele tips meegeven.

De ideale situatie zou natuurlijk ontstaan als niet alleen de illegaal gebouwde woningen maar tevens de malafide aanbieders worden aangepakt. De toekomstige regulering van de makelaardij, waarbij het ‘vrije beroep’ aan banden wordt gelegd middels verplichte studie, certificering en registratie, zal uiteindelijk de uitkomst bieden. Tot die tijd zult u zelf uw gezonde verstand moeten gebruiken…

 

 

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)