Prijsstijging Spaanse woningen in eerste 3 maanden van 2015 | Onderweg naar Spanje
May 142015
 

De run op Spaanse woningen begint nu duidelijk zichtbaar te worden. Sinds september 2014 was er al een grote toename in het aantal bezichtigingen en daaropvolgende verkopen merkbaar, maar nu wordt het ook in cijfers bevestigd. Als makelaar werden we vreemd aangekeken als we aangaven, dat prijzen aan het stijgen waren, maar nu wordt de marktwerking van vraag en aanbod cijfermatig onderbouwd.

prijsontwikkeling Spaanse woningmarktDat de opmerkingen, om niet te lang te wachten met een aankoop-beslissing, geen verkooppraatjes of positieve fabeltjes waren, wordt nu bevestigd door het College van Eigendomsregisters. De grotere vraag naar Spaanse woningen resulteerde in een toename van het aantal verkopen van 9,05% in het eerste kwartaal van 2015 ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar. Het totale aantal transacties lag in de eerste 3 maanden van dit jaar op 90.534.  Dit zorgde er tevens voor dat de prijzen stegen met gemiddeld maar liefst 2,65% ten opzichte van 2014. Nu wil ik niet direct zeggen, dat dit het gevolg is van schaarste, want er staan nog voldoende woningen te koop, maar het is wel een teken aan de wand dat kopers de voorkeur geven aan courante woningen, daar de ‘huizen van de bank‘ niet stijgen, maar ook niet massaal verkocht worden.

Veel bestaande woningen verkocht aan buitenlanders

Het totaal van 90.534 woningen die dit jaar (t/m maart 2015) in Spanje verkocht werden, bestond voor 74,96% (67.864) uit bestaande woningen. 12,22% van de verkochte Spaanse woningen, zowel bestaande bouw als nieuwbouw, werden overgedragen aan niet-Spaanse nieuwe eigenaren. Van de buitenlandse kopers bestaat de top 5 uit: 1) Engelsen, 2) Fransen, 3) Duitsers, 4) Belgen en 5) Zweden. De Russen volgen op een zesde plaats.

Prijsstijging van 1,88% in 3 maanden

In vergelijking met het laatste trimester (oktober, november en december) van 2014 is gemiddelde huizenprijs in Spanje in het eerste trimester van 2015 (januari, februari en maart) gestegen met 1,88%. Uiteraard is er nog een lange weg te gaan om de gemiddelde prijsdaling van zo’n 31% sinds 2007 in te lopen, maar het geeft wél aan dat de weg naar boven weer is ingezet. Nu maar hopen dat het niet uitgroeit tot een bubbel, want daar zit niemand op te wachten…

Prijsstijging Spaanse woningen

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)