Problemen bij de aankoop van een Spaanse woning 4: Bezichtigingsreizen | Onderweg naar Spanje
Jan 252018
 

Regelmatig ontvang ik e-mails van mensen die in de problemen zijn geraakt na de aankoop van een Spaanse woning. Ze vragen me wat ze moeten doen, maar in de meeste gevallen is het al te laat en zullen ze hun verlies moeten nemen. Er zijn verschillende oorzaken van de problemen en daarom zal ik in een aantal blogs de diverse mogelijke valkuilen nader toelichten in de hoop en het vertrouwen dat ú niet in de val loopt.

Deze keer: Bezichtigingsreizen

Er zijn helaas nog steeds mensen die zich laten verleiden tot deelname aan een bezichtigingsreis. Ze komen via internet of op een beurs in contact met een aanbieder van Spaanse woningen en denken tijdens een snoepreisje op een voordelige manier kennis te kunnen maken met de Spaanse woningmarkt. Niet zelden loopt deze eerste kennismaking echter uit op een nachtmerrie, waarna het vertrouwen weg is en men besluit helemaal af te zien van een potentiële aankoop of, en dat is nog erger, de kopers zitten opgescheept met een woning die eigenlijk niet hun eerste keuze was.

Dergelijke bezichtigingsreizen worden aangeboden door verkooporganisaties die uw bezoek van A tot Z geheel inplannen. Dit kan in groepsverband of individueel, maar het resultaat is hetzelfde: namelijk dat men dusdanig op uw gevoel inwerkt, dat u zich vrijwel verplicht voelt om uw handtekening te zetten onder een koopovereenkomst.

Bezichtigingen in groepsverband

Als u een reis in groepsverband boekt, wat u in eerste instantie niet in de gaten heeft, wordt u met een busje van het vliegveld opgehaald en naar uw hotel gebracht. U ontvangt het programma van de komende dagen, waarbij u geacht wordt op tijd aanwezig te zijn voor gezamenlijk ontbijt, lunch en diner. Tussendoor gaat u de door de verkoper geselecteerde woningen bezoeken, waarbij u alle woningen ziet en er niet gekeken wordt naar uw persoonlijke woonwensen. Op de laatste dag wordt er een bijeenkomst gepland waar alle deelnemers bij aanwezig zijn. Er wordt nog eens teruggekeken op de afgelopen dagen en de gezellige tijd die men met z’n allen gehad heeft en op dat moment gaat het groepsgevoel werken. Er ontstaat een bepaalde druk en nadat de eerste kopers, meestal medewerkers van de verkooporganisatie, hun handtekening hebben gezet, volgen er meer en is de missie geslaagd.

Individuele bezichtigingsreizen

Bij individuele bezichtigingsreizen werkt het ongeveer hetzelfde. De verkoper haalt u op van het vliegveld en brengt u naar uw hotel. Deze verkoper laat u vervolgens niet meer los. Hij/zij zal er zijn als u ‘s morgens gaat ontbijten, neemt u mee voor de lunch en houdt u gezelschap tijdens het diner. Tussendoor krijgt u zoveel woningen te zien, dat uw hoofd ervan tolt. Zo gaat het dag in dag uit tot u op de laatste dag gevraagd wordt welke woning uw favoriet is en of u een reservering wilt tekenen. Bij twijfel wordt er op u ingepraat met betrekking tot de organisatie van de hele reis, de tijd die men aan u besteed heeft en dat u het aanbod gezien heeft, wat u wilde zien. Veel mensen bezwijken onder een dergelijke druk en zetten hun handtekening.

Organiseer uw bezichtigingen zélf

Laat u niet verleiden tot een bezichtigingsreis hoe mooi het aanbod ook lijkt. Zorg ervoor dat u zélf de touwtjes in handen houdt en bouw voldoende vrije tijd in om te doen en laten wat u wilt; de omgeving bekijken, naar de plaatselijke markt of het strand. Boek uw eigen tickets, huur een auto en maak een afspraak met de makelaar om de door u gewenste woning(en) te bekijken. Op die manier zult u geen druk voelen en heeft u tijd om rustig voor uzelf te overleggen hoe u de bezichtigingen ervaren heeft en welke woning uw interesse dermate gewekt heeft dat u deze nogmaals wilt zien of eventueel zou willen reserveren.

 

Andere mogelijke oorzaken van problemen bij de aankoop van een Spaanse woning:
Een slechte voorbereiding
Gebrek aan inzicht in de financiering
Cowboys en Nepmakelaars
Aannemers zonder bankgarantie
Niet-onafhankelijke advocaten

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)