Mar 272015
 

Iedereen die op welke manier ook de Spaanse woningmarkt volgt of plannen heeft om tijdelijk danwel permanent in Spanje te gaan wonen, heeft ervan gehoord…het NIE-nummer en de Residencia. Tóch krijg ik regelmatig vragen over deze documenten en daarom vond ik het tijd om er eens wat extra aandacht aan te besteden en meer uitleg te geven.

NIE-nummer & ResidenciaZowel het NIE-nummer als de Residencia zijn bedoeld om de identiteit van de eigenaar vast te stellen. Als u eenmaal een NIE-nummer heeft en u vraagt later, al dan niet verplicht, een Residencia aan, dan blijft het nummer hetzelfde. Het identiteitsnummer wordt namelijk slechts éénmalig per persoon verstrekt. Het verandert nooit en blijft dus altijd gekoppeld aan de persoonsgegevens van de eigenaar. Als u een nieuw NIE-nummer aanvraagt, blijft het document 3 maanden geldig. Indien u het NIE-nummer na die 3 maanden nogmaals nodig heeft, bijvoorbeeld ter identificatie bij overheidsinstellingen of de belastingdienst, dan dient u het document te verlengen voor opnieuw 3 maanden. Zoals hierboven reeds geschreven, verandert het nummer nóóit. De geldigheidsdatum staat op het witte A4-papier waarop ook het NIE-nummer is geprint. Wanneer u al langer over uw NIE-nummer beschikt, is het waarschijnlijk niet nodig om het document te verlengen. Als er géén datum op staat, blijft het document altijd geldig.

NIE-nummer

Het NIE-nummer heeft u nodig bij de aankoop van een Spaanse woning, het aangaan van een hypotheek, het afsluiten van contracten voor water en elektra, etc. Bij alles waarvoor men in Spanje uw identiteit dient vast te leggen, zal naar uw NIE-nummer gevraagd worden. Het is dus zeer belangrijk om dit tijdig aan te vragen. Hoe een dergelijke aanvraag verloopt, ziet u in onderstaande aflevering van NICLA TV.

Residencia

Als u langer dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijft, ben u verplicht om een Residencia aan te vragen. De procedure hiervan en wat u daarvoor aan documenten nodig heeft, wordt eveneens uitgelegd in de video. Deze uitleg heeft betrekking op een individuele aanvraag, waarbij u uw inkomen moet kunnen aantonen. Stel nu dat u als echtpaar in Spanje woont en slechts één van de echtelieden heeft een inkomen uit een pensioen of anderszins, dan dient u eveneens aan te tonen, dat u getrouwd bent. Dit doet u door middel van een officiële vertaling van uw trouwboekje, dat ingediend moet worden bij uw aanvraag gelijktijdig met de overige documenten.

(Als u de video niet kunt bekijken, klik dan op de titel van dit blog helemaal bovenaan de tekst)

UPDATE:
Inmiddels zijn de nieuw aangevraagde NIE-nummers weer zoals voorheen; zónder vervaldatum. Zodoende zijn de NIE-nummers onbeperkt geldig en dienen deze niet meer verlengd te worden.

Om het u gemakkelijk te maken, heb ik in een eerder blog alle benodigde formulieren online gezet. U vindt hier alle documenten die u nodig heeft voor de aanvraag van uw NIE-nummer (Ex.15) en uw Residencia (Ex.18). Indien u vragen heeft, kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.

Mis niets en abonneer u gratis op NICLA TV

(klik hierboven)

 

  31 Responses to “Het NIE-nummer en de Residencia in Spanje”

 1. Hallo,

  Bij het aanvragen van de residencia heeft u het over de blauwe verzekeringskaart? Wat is dit en hoe krijg ik dit?
  Het bewijs van inkomen, is dit een jaaropgave? en kan ik deze bij mijn werkgever opvragen?

  Ik werk en huur momenteel een huis in Spanje, heb de N.I.E en empadronamiento.
  Ik heb echter de belastingaangifte (over 2017) in Nederland gedaan. Is dit ok?

  Bedankt voor uw hulp!

  • De blauwe verzekeringskaart kan aangevraagd worden bij de verzekering. Het gaat om een Europese pas waarmee u kunt aantonen, als u medische hulp nodig heeft, dat u verzekerd bent.

   Het bewijs van inkomen kan aangetoond worden via salarisstroken, bankafschriften of een werkgeversverklaring.

   De datum vanaf welk moment dat u belastingplichtig bent in Spanje hangt af van uw verhuizing. Als u in 2017 minder dan 183 dagen in Spanje woonde, moest u over dat jaar inderdaad nog aangifte doen in Nederland.

 2. Beste
  Ik woon reeds 2 jaar in Spanje. Ik sta op mutualiteit in Belgie. Administratief wordt dat behandeld als ‘pensionista’. Bij mijn laatste controle bij de Seguridad Social deden ze moeilijk over mijn NIE omdat ik enkel beschik over het witte formulier en mij daar niet mee kan legitimeren aan gezien er geen foto op staat. Als ik u goed begrijp moet ik Residencia aan vragen?
  En welke stappen moet ik vervolgens zetten om belastingen in Spanje te betalen?
  Vriendelijke groeten
  Joris

  • Als u langer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje woont, dient u zich te melden bij Hacienda en u in te schrijven als fiscaal resident. Tevens dient u uw residencia aan te vragen (groen formulier met hetzelfde NIE-nummer). Legitimeren dient altijd te gebeuren in combinatie met uw paspoort.

 3. Hallo,

  Ik ga voor langere tijd wonen en werken in Spanje. Krijg ik ook gewoon een NIE en SSN nummer als ik een strafblad in Nederland heb? Wordt daar op gecontroleerd en afgewezen?

  • In principe kan iedereen een NIE-nummer aanvragen en het is mij niet bekend of men daarbij in andere landen informeert naar strafbladen etc.
   Als u langer dan 3 maanden in Spanje blijft dient u een residencia aan te vragen en vanaf 6 maanden ben u verplicht om fiscaal resident te worden (belasting opgave en afdracht in Spanje).

   • beste heer van Mierlo

    Gisteren hebben wij een aanschaf gedaan waarbij ons Nie nummer nodig was. De betreffende verkoper meldde meteen dat wij ons NIE nummer moesten “renovar” vernieuwen. Blijkbaar is er weer een nieuw papier wat de hacienda nodig acht om mensen weer geld uit de zak te kloppen. Plus de nodige frustratie en tijd omdat het een omslachtige procedure is om alles op de rails te krijgen ! Bent u hiervan op de hoogte? Met groet

 4. Ik ben mijn Nie nummer kwijt(het document)
  Nu heb ik deze nodig om een huis te huren in Spanje, ik blijf wel in Nederland ingeschreven!
  Hoe vraag ik nu en replica aan?
  Alvast bedankt

 5. Hallo , ik heb mijn nie keurig gekregen per email dus niet per post . Maar nu wil ik wat kopen en ondernemen in Spanje en de vrouw die mij daar begeleid heeft het over een originele nie ? …
  weet iemand of het nie nummer per email niet goed genoeg is en dus weer naar het Spaans consulaat moet om iets anders moet ophalen ?

  Groeten Sarah

  • Waarom zou het niet voldoende zijn…?
   Als de stempel duidelijk zichtbaar is, kun je het document uitprinten en is het ‘origineel’.

   Anders kun je een kopie aanvragen bij een kantoor van de nationale politie of een ‘oficina de extranjeros’ in jouw regio.

 6. Graag uw advies:

  Onze situatie:
  – Beiden NL paspoorthouders en daar geboren
  – Nu samen woonachtig op Curacao en daar ingeschreven
  – Gaan einde zomer 2018 verhuizen naar Ibiza
  – Schrijven ons tijdelijk in NL vanwege verblijf zomer in NL
  – Willen uiteindelijk vestigen in Ibiza

  Is het nog mogelijk om via het Spaanse Consulaat een NIE nummer aan te vragen vanuit NL? Ik lees online tegenstrijdige berichten, Het lijkt erop dat je het wel kunt aanvragen, maar alleen de versie van “niet residentie”.

  Als dat zo is lijkt het mij slim om die vast aan te vragen vanuit NL en die dan later om te zetten naar residentie. Anders zit je met een vertragende procedure en kunnen wij niet per direct een huis huren, internet afsluiten etc. zodra we in Ibiza komen.

  Alvast bedankt voor uw advies!

  Mvg,
  Youssef

  • Bedankt voor uw reactie.

   Het is geen enkel probleem om uw NIE-nummers via het Spaanse consulaat in Amsterdam aan te vragen. Hiervoor dient u voorag wél even een afspraak te maken. De NIE-nummers worden vervolgens per post aan u verzonden.

   Eenmaal in Spanje dient u zich in te schrijven bij de gemeente en vervolgens kunt u het NIE-nummer, om laten zetten in een Residencia, zoals in mijn blog beschreven.

   Succes!

 7. hallo,

  ik had dolgraag in de nabije toekomst naar spanje gegaan (vanuit belgie)
  met een nie nummer, ben je dan ook instaat om te huren? of ben je verplicht dan een woning te kopen..
  alsook, staat dit gelijk aan een visum en blijft deze altijd geldig (mits verlenging?)
  dat ze mij na enkele jaren niet terug sturen uiteraard.
  zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden of kan ik hiervoor bij het spaans belgische consultaat terecht?

  alvast bedankt!!

  • De aanvraag van een NIE-nummer (dat kan via de Spaanse ambassade in Brussel) verplicht je tot niets. Je kunt daarmee zowel een huur- als een koopcontract afsluiten. Het NIE-nummer is een persoonlijk identificatie nummer voor niet-Spanjaarden en wordt o.a. door de belastingdienst gebruikt.

   Dit is dus geen visum en het hoeft ook niet meer verlengd te worden. Je krijgt éénmalig een NIE-nummer en dat is je hele leven hetzelfde. Binnen Europa ben je, als Europeaan, vrij om je te vestigen. Verblijf je echter 183 dagen per jaar of langer in Spanje dan wordt je fiscaal resident en dien je ook de belastingen in Spanje te voldoen.

   • Dag Claus,

    Ik vernam via jou dat de NIE nummers niet meer beperkt geldig zijn voor 3 maand welk in het verleden wel was, wij hebben een NIE nummer sinds 2009 en heb tot nu toe geen enkel probleem gehad dat het toen maar voor 3 maand geldig was maar hoe kan ik dit dan verlengen zodat het ALTIJD geldig blijft zodat ik hier nooit geen problemen mee kan hebben?

    Veel dank !
    Ann

 8. Ik heb een NIEnummer nodig voor de aankoop van grond in Spanje (Catalonië) voor een vakantiewoning. Ik heb de Nederlandse nationaliteit en woon in Duitsland. Bij welk Spaans consulaat moet ik het nummer aanvragen, het Nederlandse of het Duitse ?

  • Dat maakt niet uit. Ze vertegenwoordigen een ‘stukje Spanje’, dus als de formulieren ingevuld verstrekt worden, zou het NIE-nummer aangevraagd kunnen worden. Meestal dient er echter wél vooraf een afspraak gemaakt te worden, dus dan kan het ook direct nagevraagd worden.

 9. Hallo,

  Mijn man en ik hebben in 2014 een NIE nummer aangevraagd.
  Wij dachten snel een stuk grond te kopen in Mallorca, maar we zijn waarschijnlijk nu pas geslaagd voor een stuk grond.
  Ik ben er dus sinds kort achter dat het NIE nummer is verlopen, wij dachten zo nu hebben we dat nummer en dat is het, dat blijft altijd geldig.
  Beetje dom misschien maar dat dachten wij.
  Wat kunnen we nog doen?
  Ik hoop dat er een oplossing voor is.

  • Het NIE-nummer wordt slechts één keer verstrekt en blijft je leven lang hetzelfde. Er heeft inderdaad een tijdje een ‘geldigheidsdatum’ op het document gestaan, maar dat was uitsluitend voor het document en dus niet voor het nummer zélf.

   Kortom: je hebt nog steeds hetzelfde nummer, maar wellicht kun je even een nieuw document ophalen, want de huidige documenten van de NIE-nummers hebben géén geldigheidsdatum meer.

 10. Hallo,

  Ik heb voor volgende week een afspraak voor de residencia voor zowel mij als mijn kinderen. Nu wordt er gevraagt om zowel kopieen als origenelen van o.a. paspoort en nie van de vader. Het kopie is geen probleem, maar mijn man zit volgende week in Taiwan voor zijn werk. Is dit een probleem (hij heeft zijn paspoort dan zelf nodig natuurlijk) of volstaat een kopie. Of moet ik misschieneen speciaal document downloaden dat hij tekent.

  Bij voorbaat dank,
  Brigitte.

  • Informeer even bij je gestor/advocaat om bij de notaris een gelegaliseerde kopie van het paspoort te laten maken. Die kopie wordt dan voorzien van stempel en handtekening van de notaris als waarmerk dat hij/zij de identiteit heeft vastgesteld. Op die manier worden NIE-nummers en Residencia ook aangevraagd als dat bij volmacht gedaan wordt.

 11. goede middag,

  Mijn vrouw heeft een vakantie appartement gekocht op Tenerife. Zij heeft zelf al een nie nummer aangevraagd. Is het zo dat de partner ook een nie nummer moet aanvragen.

  Met vriendelijke groet,

  Ben v Zwol

  • Als de woning uitsluitend op naam van uw vrouw staat in principe niet, maar voor de toekomst (testament) zou het wel handig zijn als u ook een NIE-nummer heeft. Bovendien heeft u dat nummer nodig om bijv. een verzekering af te sluiten, telefoonabonnement af te sluiten, etc.

 12. Dag,
  Ik heb een NIE nummer dat in mei 2016 is aan mij afgegeven, digitaal uit Madrid, na aanvraag bij consulaat in Amsterdam.
  We kopen een vakantiehuisje in de regio catalonie. We gaan er niet wonen, wel af en toe vakantie houden.
  We kopen zonder hypotheek en hebben al een spaanse bankrek. geopend
  In oktober ga ik tekenen bij de notaris.
  Moet ik het Nie nummer voordien nog verversen?

  • Als er een einddatum / geldigheidsdatum op het NIE-formulier staat, dien je het te verlengen.
   Tegenwoordig worden er echter ook weer NIE-nummers verstrekt zónder geldigheidsdatum, dus dan hoeft het formulier ook niet verlengd te worden.

   Succes!

 13. Hallo,

  Ik heb een vraag mbt het aanvragen van residencia.
  Mijn vriend is Nederlands, maar woont in Spanje en heeft hier een bedrijf, wij zijn niet getrouwd of hebben geen geregistreerd partnerschap, daarnaast zal ik de komende tijd ook nog geen inkomen hebben, omdat ik eerst de taal moet gaan beheersen, ik zal dus door hem worden onderhouden.
  Daarnaast heb ik wel minimaal €6000 (zoals ik in het filmpje zie) op mijn spaarrekening staan, is het dan mogelijk voor mij om residencia aan te vragen?

  Mvg Nicole

  • De regels om een residencia aan te vragen kunnen per regio verschillen.
   Meestal neemt men genoegen met voldoende saldo op een spaarrekening en bij andere kantoren verlangt men een bewijs van maandelijkse inkomsten.

   Ik adviseer dus om het even na te vragen bij het regionale kantoor of bij je gestor/advocaat.

 14. […] en de Residencia. Tóch krijg ik regelmatig vragen over deze documenten en daarom vond het blog Onderweg naar morgen het tijd om er eens wat extra aandacht aan te besteden en meer uitleg te […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)