Mar 272015
 

Iedereen die op welke manier ook de Spaanse woningmarkt volgt of plannen heeft om tijdelijk danwel permanent in Spanje te gaan wonen, heeft ervan gehoord…het NIE-nummer en de Residencia. Tóch krijg ik regelmatig vragen over deze documenten en daarom vond ik het tijd om er eens wat extra aandacht aan te besteden en meer uitleg te geven.

NIE-nummer & ResidenciaZowel het NIE-nummer als de Residencia zijn bedoeld om de identiteit van de eigenaar vast te stellen. Als u eenmaal een NIE-nummer heeft en u vraagt later, al dan niet verplicht, een Residencia aan, dan blijft het nummer hetzelfde. Het identiteitsnummer wordt namelijk slechts éénmalig per persoon verstrekt. Het verandert nooit en blijft dus altijd gekoppeld aan de persoonsgegevens van de eigenaar. Als u een nieuw NIE-nummer aanvraagt, blijft het document 3 maanden geldig. Indien u het NIE-nummer na die 3 maanden nogmaals nodig heeft, bijvoorbeeld ter identificatie bij overheidsinstellingen of de belastingdienst, dan dient u het document te verlengen voor opnieuw 3 maanden. Zoals hierboven reeds geschreven, verandert het nummer nóóit. De geldigheidsdatum staat op het witte A4-papier waarop ook het NIE-nummer is geprint. Wanneer u al langer over uw NIE-nummer beschikt, is het waarschijnlijk niet nodig om het document te verlengen. Als er géén datum op staat, blijft het document altijd geldig.

NIE-nummer

Het NIE-nummer heeft u nodig bij de aankoop van een Spaanse woning, het aangaan van een hypotheek, het afsluiten van contracten voor water en elektra, etc. Bij alles waarvoor men in Spanje uw identiteit dient vast te leggen, zal naar uw NIE-nummer gevraagd worden. Het is dus zeer belangrijk om dit tijdig aan te vragen. Hoe een dergelijke aanvraag verloopt, ziet u in onderstaande aflevering van NICLA TV.

Residencia

Als u langer dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijft, ben u verplicht om een Residencia aan te vragen. De procedure hiervan en wat u daarvoor aan documenten nodig heeft, wordt eveneens uitgelegd in de video. Deze uitleg heeft betrekking op een individuele aanvraag, waarbij u uw inkomen moet kunnen aantonen. Stel nu dat u als echtpaar in Spanje woont en slechts één van de echtelieden heeft een inkomen uit een pensioen of anderszins, dan dient u eveneens aan te tonen, dat u getrouwd bent. Dit doet u door middel van een officiële vertaling van uw trouwboekje, dat ingediend moet worden bij uw aanvraag gelijktijdig met de overige documenten.

(Als u de video niet kunt bekijken, klik dan op de titel van dit blog helemaal bovenaan de tekst)

Om het u gemakkelijk te maken, heb ik in een eerder blog alle benodigde formulieren online gezet. U vindt hier alle documenten die u nodig heeft voor de aanvraag van uw NIE-nummer (Ex.15) en uw Residencia (Ex.18). Indien u vragen heeft, kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.

Mis niets en abonneer u gratis op NICLA TV

(klik hierboven)

 

  5 Responses to “Het NIE-nummer en de Residencia in Spanje”

 1. Dag,
  Ik heb een NIE nummer dat in mei 2016 is aan mij afgegeven, digitaal uit Madrid, na aanvraag bij consulaat in Amsterdam.
  We kopen een vakantiehuisje in de regio catalonie. We gaan er niet wonen, wel af en toe vakantie houden.
  We kopen zonder hypotheek en hebben al een spaanse bankrek. geopend
  In oktober ga ik tekenen bij de notaris.
  Moet ik het Nie nummer voordien nog verversen?

  • Als er een einddatum / geldigheidsdatum op het NIE-formulier staat, dien je het te verlengen.
   Tegenwoordig worden er echter ook weer NIE-nummers verstrekt zónder geldigheidsdatum, dus dan hoeft het formulier ook niet verlengd te worden.

   Succes!

 2. Hallo,

  Ik heb een vraag mbt het aanvragen van residencia.
  Mijn vriend is Nederlands, maar woont in Spanje en heeft hier een bedrijf, wij zijn niet getrouwd of hebben geen geregistreerd partnerschap, daarnaast zal ik de komende tijd ook nog geen inkomen hebben, omdat ik eerst de taal moet gaan beheersen, ik zal dus door hem worden onderhouden.
  Daarnaast heb ik wel minimaal €6000 (zoals ik in het filmpje zie) op mijn spaarrekening staan, is het dan mogelijk voor mij om residencia aan te vragen?

  Mvg Nicole

  • De regels om een residencia aan te vragen kunnen per regio verschillen.
   Meestal neemt men genoegen met voldoende saldo op een spaarrekening en bij andere kantoren verlangt men een bewijs van maandelijkse inkomsten.

   Ik adviseer dus om het even na te vragen bij het regionale kantoor of bij je gestor/advocaat.

 3. […] en de Residencia. Tóch krijg ik regelmatig vragen over deze documenten en daarom vond het blog Onderweg naar morgen het tijd om er eens wat extra aandacht aan te besteden en meer uitleg te […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)