De verkoop van een huis begint bij goede marketing | Onderweg naar Spanje
Mar 292013
 

Dat de internationale onroerend goed markt onder druk staat, hoef ik hier natuurlijk niet uit te leggen. Het vreemde is echter wel, dat men binnen de makelaardij veelal doorgaat op de ingeslagen weg, zonder verder te kijken en na te denken over andere manieren en nieuwe mogelijkheden. Ik schreef al een hele tijd geleden (in mei 2011) een blog over de verkoop van onroerend goed via Social Media. Inmiddels zijn er wel meer makelaars gebruik gaan maken van de diverse sociale media plaformen, maar wordt er hoofdzakelijk aanbod ‘gespamed’, met alle averechtse gevolgen van dien. Spam klinkt negatief en dat is het ook. Daarom levert het meer ‘ontvolgers’ dan volgers op. Het wordt tijd dat aanbieders gaan inzien, dat Social Media geen doel is, maar een middel dat alleen werkt door het goed doordacht in te zetten. Hetzelfde geldt voor foto’s…

U, als veeleisende woonconsument, heeft steeds minder tijd en u wilt deze dan ook zo efficiënt mogelijk gebruiken. Waarom zou je daar, als makelaar, dan niet op inspelen. Als je weet dat 87% van de woningzoekenden via het Internet het woningaanbod bekijkt, zorg dan eenvoudigweg voor een uitgebreide presentatie met goede, duidelijke foto’s. Beeldmateriaal zegt meer dan 1.000 woorden, dus nadat de gewenste prijsklasse geselecteerd is, worden eerst de ogen de kost gegeven. Indien de plaatjes aanspreken, komt de beschrijving aan bod. Dit is de zoekmethode van 95% van de Internetzoekers. Indien u anders zoekt of andere criteria hanteert, hoor ik het graag, want dan kan ik mijn manier van aanbieden daar eventueel weer op aanpassen. Ik stel me daarin zeer flexibel op, want met oogkleppen op doorgaan terwijl de wereld om je heen continu verandert, heeft volgens mij geen enkele zin.

Eerste indruk

Een standaard uitspraak is dat u nooit een tweede kans krijgt voor een eerste indruk. Binnen de makelaardij wordt dit vertaald in ‘de klik’ op het moment dat u tijdens een bezichtiging de eerste stap over de drempel zet. Als ‘de klik’ er op dat moment niet is, zou het te bezichtigen huis nooit uw thuis kunnen worden. Nou ben ik het daar niet geheel mee eens, want bij de eerste stap in een huis ziet u slechts een heel klein gedeelte, maar dat is een andere discussie. Waar ik inmiddels, na vele jaren ervaring in de makelaardij, wél van overtuigd ben, is het feit dat uw ‘eerste indruk’ al veel eerder wordt gevormd, ver voordát u een afspraak voor bezichtiging maakt.

Ik denk dat de ‘eerste indruk’ voor een groot deel bepaald wordt door wat u tijdens uw zoektocht op het Internet ziet. Sterker nog… De presentatie van het woningaanbod maakt het verschil of u wel of geen afspraak maakt om de betreffende woning te komen bezichtigen. Mijn recept voor een goede presentatie is: veel foto’s van een opgeruimd huis en een to-the-point beschrijving. Ook hierbij geldt echter, dat als u meer wenst, laat me dat dan weten door hieronder een reactie achter te laten.

Krant

Mijn aanpak bij de verkoop van Spaanse woningen is ondertussen ook bij de Engelse verkopers bekend geworden. Hoewel deze manier van werken ook geen wonderen verricht waardoor de huizen binnen de kortste tijd verkocht worden, ziet men wel in dat er aandacht wordt besteed om de woningen zo optimaal mogelijk in de markt te zetten. Een goed begin, is het halve werk. Onderstaand artikel in de regionale Engelse krant helpt wellicht bij de algemene verbetering van de presentatie van het woningaanbod in Spanje.

Klik op het artikel voor een vergroting om het te lezen.

 

  One Response to “Geen tweede kans voor een eerste indruk”

  1. Als makelaar had ik al snel in de gaten hoe belangrijk presentatie was, daarom besloot ik 4 jaar geleden mijn bedrijfje Babette Verhoef Styling & Interieuradvies op te richten.
    Interieuradvies voor verkoop, verhuur en wooncomfortverbetering, op alle vlakken blijkt het keer op keer te werken.
    Vanuit de combinatie makelaar/interieuradviseur blijf ik dichtbij de markt staan en kan ik op alle niveaus advies geven.
    Kijk bv. maar naar de referenties van mijn klanten op : http://www.babetteverhoef.nl/referenties.html
    En het is universeel: zowel in de grote steden als daarbuiten, zowel in binnen-, als in buitenland.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)