Wilt u naar de Second Home Expo? | Onderweg naar Spanje
May 312016
 

Voor veel mensen begint de zoektocht naar een Spaanse woning op een beurs voor tweede woningen. Hier oriënteert men zich op de (on)mogelijkheden en krijgt men een eerste indruk van het woningaanbod onder de Spaanse zon. Komend weekend, op 4 en 5 juni, wordt de Second Home Expo in Antwerpen georganiseerd waarbij u een uitgebreide selectie van woningen en aanbieders voorgeschoteld krijgt. Indien u plannen heeft om deze beurs te bezoeken, lees dan vooral verder…

beurs deelname

Achtergrond informatie

U moet weten, dat het de organisaties van woningbeurzen vooral in eerste instantie te doen is om zoveel mogelijk stands (vierkante meters) te verkopen. Dat het daarbij om kwantiteit gaat, waarbij de kwaliteit niet belangrijk is, zal u duidelijk zijn. Er wordt dan ook op geen enkele manier gecheckt welke standhouders zich inschrijven. Zolang men de gehuurde standruimte betaalt, is men van harte welkom.

Daar gaat het dus al fout…

Belangenorganisaties, vakverenigingen en professionals op de Spaanse onroerend goed markt wijzen er altijd op, dat de woonconsument beschermd zou moeten worden, maar als puntje bij paaltje komt, wordt er ineens niet meer zo nauw gekeken. Omdat iedereen zich in kan schrijven als standhouder, zit er ook altijd kaf onder het koren. Zeker nu iedereen een graantje wil meepikken van de aantrekkende woningmarkt, schieten de verkopers van Spaanse woningen, die zichzelf makelaar noemen, weer als paddenstoelen uit de grond. Zonder dat u, als woonconsument, er weet van heeft, kunt u deze ongekwalificeerde handelaren op een beurs zomaar tegen het lijf lopen of, erger nog, er zaken mee doen.

Makelaar in Nederland en België

Als u in Nederland of België een woning wilt kopen of verkopen, schakelt u een makelaar in, van wie u zeker bent, dat deze gekwalificeerd is. Hoewel het beroep van makelaar, net zoals in Spanje, ook in Nederland en België een vrij beroep is, zorgt de woonconsument er zélf voor, dat mensen, die niet als makelaar gediplomeerd zijn en lid zijn van een vakvereniging, hun werk niet kunnen uitoefenen. Men stelt eisen aan personen die hun diensten verlenen bij de aan- en verkoop van hun duurste bezit…een woning.

Makelaar in Spanje

Nu wilt u een Spaanse woning kopen en ondanks het feit dat u de taal nog niet spreekt en niet op de hoogte bent van de wetten en regelgeving in Spanje, maakt het ineens niet meer uit aan wie u uw zuurverdiende centen toevertrouwd en wie u begeleidt tijdens het aankoopproces… Dat is toch vreemd? Na alle waarschuwingen en veel gehoorde verhalen over hoe het ontzettend mis kan gaan, zou u toch zéker beter op moeten letten met wie u zaken doet?!

In de praktijk blijkt echter dat de meeste kopers geen navraag doen naar opleiding, ervaringen, lidmaatschap van een vakorganisatie, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, etc. Vaak wordt er zelfs niet eens gecontroleerd of de desbetreffende aanbieder van Spaanse woningen wel een kantoor heeft. Een website en een telefoonnummer schijnt genoeg te zijn om een afspraak te maken en zelfs als men eenmaal in Spanje elkaar in een hotel of café ontmoet, gaat er nog steeds geen belletje rinkelen.

Cowboys

Als makelaars onder elkaar staan de hierboven omschreven aanbieders bekend als ‘cowboys’. Tijdens de crisisjaren waren de meesten al snel verdwenen, maar nu het weer beter gaat, komen ze ineens net zo snel weer terug. Zij zijn de oorzaak van de negatieve verhalen over mislukte aankopen van Spaanse woningen. Zij verkopen, niet gehinderd door enige kennis van zaken, illegale woningen en spreken meestal niet voldoende Spaans om dat zelf te beseffen.

Let op!

De enige die dergelijke praktijken kan stoppen, bent u, de woonconsument. Wanneer u goed op zou letten en even de tijd zou nemen om te onderzoeken met wie u zaken doet vóórdat u een afspraak maakt, dan zou er een einde kunnen komen aan deze ellende. In de toekomst zal het beroep van makelaar in Europa weer gereguleerd gaan worden, maar tot die tijd heeft u het zélf in de hand!

FB Notitie Beurs

Niet naar de beurs

Ondanks dat het regelmatig gevraagd wordt, gaan wij niet naar de beurs. Hierboven heeft u gelezen waarom wij niet over één kam geschoren willen worden met andere aanbieders, hoewel er onder hen uiteraard ook goede zitten. Bovendien verzorgen wij een zeer intensieve persoonlijke begeleiding tijdens bezichtigingen en het gehele traject bij de aankoop van een Spaanse woning. Omdat dit onze prioriteit heeft, is er zelfs geen tijd om naar de beurs te gaan.

Online

In het verleden hebben wij wel deelgenomen aan beurzen, maar dat was vóór de tijd van het internet, e-mail, smartphones en tablets. Tegenwoordig gaat alles digitaal en ontvangt u de gewenste brochure supersnel in uw mailbox. Alle informatie omtrent álles wat u moet weten bij de aankoop van een Spaanse woning, vindt u op onze websites www.nicla-casas.com en www.spaansewoning.com en in het E-Book dat u kunt downloaden. Het actuele aanbod, compleet met veel foto’s, video en uitgebreide beschrijvingen staat eveneens online en als u persoonlijk in contact wilt komen ter kennismaking alvorens u naar Spanje komt, dan zijn daar legio mogelijkheden voor. Wij hebben een wekelijks Skype-spreekuur, zitten op Facebook, Twitter, en YouTube, maken gebruik van WhatsApp, Facetime en Messenger, kortom: we zijn altijd bereikbaar. Neem dus gerust contact op.

Veel plezier, succes en wijsheid als u komend weekend de beurs bezoekt!

 

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)