Huurkoop of Huren met koopoptie | Onderweg naar Spanje
May 202016
 

Veel mensen oriënteren zich op de Spaanse woningmarkt door eerst tijdelijk een woning te huren om van daaruit verder te zoeken en de gewenste regio te ontdekken. Zij gaan op zoek naar huurwoningen, maar reageren ook op het woningaanbod dat te koop wordt aangeboden met de vraag of deze woningen ook te huur zijn. Ze denken dan aan huurkoop of een koopoptie, maar weten eigenlijk niet wat dat inhoudt. Daarom hieronder meer informatie…

huurkoop of koopoptieAls een verkoper zijn/haar woning te koop aanbiedt, dan heeft dat een bepaalde reden. De één wil terug verhuizen naar het vaderland, terwijl een ander groter of juist kleiner wil wonen. Wat de reden ook is en wat men ook voor plannen heeft, er is altijd geld voor nodig. Het meeste kapitaal van een huizenbezitter zit vaak in de stenen en om de gewenste plannen uit te kunnen voeren, is de opbrengst uit de verkoop dus noodzakelijk. Zodoende is het gewoonweg meestal onmogelijk dat een eigenaar zijn/haar woning verhuurt in plaats van verkoopt. De huuropbrengst brengt te weinig geld in het laadje om de volgende stap(pen) te kunnen realiseren.

Huurkoop

In deze tijd van sociale media krijgen potentiële huurders van zowel bekenden als onbekenden gewenste of ongewenste, maar in elk geval goed bedoelde adviezen hoe men de gewenste huurwoning in Spanje kan vinden. Allerlei termen komen voorbij, maar meestal zijn het de bekende gevallen van ‘de klok en de klepel’. Niet zelden zie ik reacties als “…je kunt altijd om huurkoop vragen…” of “…met een koopoptie heb je in elk geval een woning”. Het vreemdste advies dat ik laatst las was: “…je kunt bij de verkoper de verhuur afdwingen…”

Indien u een huurwoning zoekt om te ervaren hoe het is om in een bepaald gebied te wonen en vervolgens verder te kijken, dan moet u zeker geen overeenkomst voor huurkoop afsluiten! Als u in geval van huurkoop na een bepaalde periode wenst te verhuizen, zult u eerst uw woning moeten verkopen danwel het verlies van de aanbetaling en de maandelijkse vergoeding, die hoger is dan een normale huursom, op de koop toenemen. Bij huurkoop wordt er namelijk een koopovereenkomst aangegaan…

Huren met koopoptie

Ook het huren met een koopoptie is niet geheel vrijblijvend. Ja, u kunt wonen in de door u gewenste huurwoning, maar als er een gegadigde komt, die de desbetreffende woning wil kopen, zult u moeten beslissen of u tot koop overgaat danwel de woning verlaat. De koopoptie geeft u namelijk het eerste recht om de woning te kopen. Indien u daar geen gebruik van maakt, kan de woning gewoon aan een derde verkocht worden en dient u de woning op redelijke termijn te verlaten.

Video

Het is dus niet zo eenvoudig als het in eerste instantie lijkt. In onderstaande video krijgt u een uitgebreidere uitleg, zodat het u zeker duidelijker wordt. In elk geval raad ik u ook hierbij aan om een professional in te schakelen, zodat de voorwaarden bij huurkoop of een koopoptie op de juiste manier en waterdicht worden opgenomen in de overeenkomst.

(Als u de video niet kunt bekijken, klik dan op de titel van dit blog helemaal bovenaan de tekst)

Huren of Kopen

In een eerder blog over het huren of kopen van een Spaanse woning, heb ik u al eens voorgerekend dat het ‘onder-de-streep’ voordeliger is om te kopen dan om te huren. Hoewel de huizenprijzen aan het stijgen zijn, is het nu nog steeds aantrekkelijk om te kopen. Indien u eerst wilt huren om vervolgens de juiste koopbeslissing te kunnen nemen, raad ik u aan om voor uzelf een termijn te stellen. Het ‘gevaar’ is namelijk dat u te lang blijft huren en zodoende inboet op uw kapitaal. Dus: indien de mogelijkheid er is…kopen!

Mis niets en abonneer u gratis op NICLA TV

(klik hierboven)

Afleveringen terugkijken

Eerder in NICLA TV:

Introductie van NICLA TV
Update van Gratis E-Book
Woning verkopen: zorg voor goede interieur foto’s
Investeren in onroerend goed blijft aantrekkelijk
Het gebruik bepaalt de keuze van uw Spaanse woning
Carnaval in Águilas (Murcia)
Makelaar in Spanje
De benaming van Spaanse woningen
10 Tips voor bezichtiging Spaanse woningen
Kosten bij aankoop Spaanse woning
Speciale gasten: klanten
Het NIE-nummer en de Residencia in Spanje
Opstal- en Inboedel Verzekeringen in Spanje
Ziektekosten- en Auto Verzekeringen in Spanje
Taxatie van Spaanse woningen
Bankverkopen in Spanje
Overdrachtsbelasting vs Winstbelasting in Spanje
RTLZ: De Spaanse woningmarkt
Nieuwe afleveringen van NICLA TV
Gratis begeleiding bij aankoop Spaanse woning
Hypotheek op uw Spaanse woning
Regio TV – Costa de Almería
De verkoop van uw Spaanse woning
Gratis contact met NICLA
Uitzending gemist?! NICLA TV – Live
De rol van de advocaat in Spanje

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)